2009. április 17., péntek

Vasari életrajzok I.


Híres író híres könyvét kapja kézbe a magyar olvasó. Nem az egész művet, csupán válogatást belőle: az itáliai reneszánsz művészet nagy mestereinek életrajzát, negyvenet abból a több mint másfél százból, amelyet Giorgio Vasari, a tizenhatodik század második felének kiváló olasz szerzője tett közzé annak idején. Műve nemcsak a művészet történetének fontos forrása, hanem jelentős irodalmi alkotás is. E két szempontból kell róla vélemé­nyünket kialakítanunk, és erre a kettős értékére kell gondolnunk, ha szö­vegét olvassuk.

Valaha a művészet múltjának kutatói szentírásként tisztelték minden sorát, készpénznek vették minden adatát, később a tudomány hiperkritikus periódusában kedvtelve vetélkedtek egymással állításainak cáfolásában, tekintélyének megingatásában. 

Végre, napjainkra helyreállott Vasari művéről a szakmai közgondolkodásban az igazságos ítélet tisztességes egyen­súlya. Ha a történeti forrásoknak kijáró alapos és pontos elemzéssel, össze­vetékkel, bírálattal kísérjük végig szövegét, immár nyugalmas biztonság­gal állíthatjuk, hogy életrajzaiban jóval több az, ami hitéles, mint az, ami téves értesülésből vagy felületes tudomásból került tolla alá. Noha sok kis téves életkérdésben nincs igaza, a biográfiák egyes életadataiban sokszor vét, a műveket az egyes művészeknek tulajdonítva sokszor téveteg attribúciókat közöl, akadémikus szemlélete az egyes életművek értékelésének tiszta­ságát eklektikus módon többször is elhomályosítja, és néha nem a valót, hanem annak égi mását vetíti bele egy-egy mester jellemrajzába - mégis a nagy összképet, az olasz művészet klasszikus korszakának nagyszerű panorámáját híven és szépen tükrözi.
A világirodalom klasszikusai közül csupán a legnagyobbaknak adatott meg a stílus halhatatlansága, a hajdani auktorok szövegeinek régi szépsége a hosszú századok alatt egyre messzebb távolodott tőlünk, és Vasarinak is ez lett a sorsa. Hogy könnyebbé tegyük mondanivalójának megértését, nyelvezetének élvezetét, elöljáróban meg kell kísérelnünk közelebb hozni i múlt íróját a jelen olvasójához, szólnunk kell a korról is, amelyben élt és alkotott. Csupán röviden és a lehetőséghez képest tömören, hiszen Vasari opusát immár könyvtárnyi szakirodalom tárgyalja, hatalmas adatanyagának hitelességi kérdéseit, a művészet történetéről, elméletéről, gyakorlatáról alkotott felfogását, esztétikai nézeteinek problémáit a szaktanulmányok végtelen sora elemzi és értékeli, érdeméhez méltón.

Lives of the Most Excellent Painters, Sculptors, and Architects

[Irodalom:Giorgio Vasari: A legkiválóbb festők, szobrászok és építészek élete, Vayer Lajos előszava]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók