2014. április 15., kedd

Ammanati Bartolommeo (1511-1592)

Ammanati  Bartolommeo (1511-1592), olasz építész és szobrász. Inkább mint építészként ismert. Mint szobrász eleinte Bandinelli és Jacopo Sansovino tanítványa, de inkább Michelangelo hatása alatt állott. Erről tanúskodik fő műve, a firenzei Piazza della Signorián levő, a mitológiából vett dekoratív alakokkal gazdagon ékesített díszkútja (1571-75), melyen Neptunus, tengeri lovaktól húzott fogatán, diadalmasan jelenik meg. Őszintébb hatásúak Ammanati ez alkotásánál a római San Pietro in Montorióban, III. Gyula pápa rokonainak síremlékén, valamint a mellette levő fülkékben látható alakok és a Villa di Papa Giulio gyermek-kútja. Jelentékenyebb Ammanati építőművészi tevékenysége. A barokk palotastílus kifejlődésében jelentékeny része van. Szereti a rusztikát, mellyel az épületek sarkait, nyílásait keretezi, sőt a fél oszlopokat is rusztikával tagolja (a firenzei Palazzo Pitti udvarán).

A nyílásokat erőteljes foglalattal veszi körül, a díszítést lehetőleg elhagyja. Palotái így méltóságteljes, kissé komoran nehézkes hangulatúak. Rómában a Pal. Ruspoli és a Collegio Romano hatásos udvara legjobb művei. Firenzében a Palazzo Pitti  udvarán kívül számos palotát épített.





Ő emelte az Arno fölé a Ponte Trinitát, amely úgy művészileg, mint technikailag mestermű. A San Spirito kolostor udvara váltakozó íves és gerendás árkádjaival szintén jelentékeny alkotás. Lucában, Volterrában és Sienában is épített. Trattato di Architettura címen elméleti munkát írt, mely azonban csak töredékesen maradt reánk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók